FAQ – Vanliga frågor om köttkvarnar

Alla är inte insatta i vad en köttkvarn är, vad de är kapabla till eller hur de fungerar. Här har vi sammanställt några vanliga frågor som ofta uppstår när funderar på att köpa en köttkvarn.

Hur snabbt på att göra färs behöver köttkvarnen vara?

Många köttkvarnar som är medelstora klarar av att göra 120kg kött i timmen. Detta anses ofta vara en tillräckligt hög hastighet för hemmabruk där man inte behöver göra stora mängder kött. En del större modeller klarar av dubbelt så mycket eller t.o.m. mer men det är ofta mer än vad som behövs för normalt bruk.

Fördelen med en snabbare köttkvarn är att du sparar tid och får snabbare ut din färs. Nackdelen är att stora modeller är att många finner de klumpiga för att vara en del av ett vanligt hushål.

Kan man göra korv med köttkvarnar?

Ja! Förutom att göra färs så är korv förmodligen det vanligaste att använda köttkvarnen till. Det krävs dock en annan typ av munstycke så du kan mata köttet in till en korv. Om du vill göra korv så se till att just detta tillbehör följer med köttkvarnen eller att det i alla fall går att köpa till bredvid.

Gör det att göra kebab med köttkvarn?

Många köttkvarnar skickar med flera olika tillbehör varav ett tillbehör kallas för Kebbe. Detta kan du använda för att göra kabab.

Är det svårt att rengöra köttkvarnar?

Det är ofta inte helt enkelt att rengöra dem och samtidigt är det jätteviktigt att de blir helt rena så det inte bildas bakterier någonstans som sprider sig till maten nästa gång du använder den.

Vissa köttkvarnar är enklare att rengöra än andra. Var därför noga med att du köper en köttkvarn som fått bra betyg så du inte behöver stå onödigt länge med disken.

Är det farligt att använda en köttkvarn?

Om man inte följer de föreskrifter som finns så kan det absolut vara farligt. Maskinen är kraftfull och du ska därför aldrig lämna den ensamma med barn. Du bör också vara försiktig och med dina egna fingrar och stäng alltid av köttkvarnen och dra ut sladden om du behöver justera någonting. Och använd alltid den medföljande mataren för köttet så du inte med händerna trycker in köttet.

Kommentarer inaktiverade.