Manuella köttkvarnar

manuell-köttkvarnManuella köttkvarnar har det där klassiska utseendet som man kan förvänta sig av en gammal antik köttkvarn. De är ofta tillverkade i järn och försänkta i något rostskyddande material som exempelvis tenn.

En manuell köttkvarn är ganska enkel att hantera och det är väldigt få saker på den som kan gå sönder. Du tar fram den när du behöver den och med hjälp av ett fäste skruvar du fast den över en bordsskiva.

Det som tydligt utgör om det är en manuell köttkvarn är veven som används för att mala köttet. Vissa tycker detta är så charmigt att de aldrig skulle tänka sig en elektrisk köttkvarn medan andra förespråkar den mer praktiska lösningen när en maskin gör jobbet åt en istället.

manuell-köttkvarn-2Förutom den självklara skillnaden att en manuell köttkvarn kräver mer arbete så är dem också vanligtvis mindre och är således lättare att förvara. Med en elektrisk köttkvarn har du hela boxen med motorn som driver köttkvarnen och detta ersätts som sagt bara av en vev.

Många manuella köttkvarnar är tillverkade i retrodesign och då får man verkligen den där gamla känslan. Det finns dock även manuella varianter tillverkade i stora delar av plast. Båda har sina fördelar och nackdelar men man kan säga att ju fler delar du kan plocka av, ju lättare är det att rengöra. Plast fungerar också utmärkt i diskmaskinen.

Priset är ofta ganska mycket lägre för en manuell köttkvarn och man bör räkna med att betala det dubbla (ca 1000 kronor) för en elektrisk köttkvarn. Vill du köpa en så finns det flera att välja på hos de butiker vi listar.

Kommentarer inaktiverade.